Samstag, 13. Januar 2007

Avrupa hava limanlarinda yeni el bagaji kurallari


06.11.2006 tarih itibariyle yeni AB-el bagaji düzenlemesi
Yeni AB-el bagaji düzenlemesi Avrupa Birligindeki hava limanlarindan kalkan tüm uçuslar için geçerlidir ve uculan yere ve uçak sirketinin bulundugu ülkeye bagli degildir.


Yeni AB-el bagaji düzenlemesine dair önemli sorular ve cevaplar.
1. Yeni EU VO1546/2006 AB-kararnamesi neler içeriyor?
Sivil hava trafiginin emniyeti için Avrupali komisyonun yeni kararnamesi
sayesinde uçak yolcularinin el bagajlarinda bir uçagin içine beraberinde
getirebilecekleri sivilarin miktari kisitlanmaktadir.
2. Yeni AB-kararnamesi hangi uçuslar için geçerlidir?
Yeni AB-kararnamesi Avrupa Birligi hava limanlarindan kalkan tüm uçaklar için geçerlidir, onlar hedef hava limanlarindan (yani tüm Almanya içi ve Avrupa içindeki uçuslar da buna dahildir) ve ilgili uçak sirketinin asil vatanindan bagimsizdir.
3. Kararname nasildir?
Uçak yolculari sivilari veya buna benzer seyleri içeren maddeleri artik sadece kisitli miktarlarda ve küçük kaplarda el bagajlarinda beraberinde getirebilirler.

Burada dikkat edilmesi gereken ise, sivilarin kaplar içinde 100 ml’den (üzerinde yazan en yüksek dolum miktari) daha fazla hacimde olmamasi sartiyla ve yine ayni sekilde bir çok kabin içinde, seffaf, tekrar kapatilabilen bir plastik posette ve 1 litre’den daha fazla olmamasi kaydiyla tasinabilmesidir. Kisi basina ise sadece bir tek plastik posete izin verilmektedir.

4. Hangi maddeler „sivi“ sayilir?
Sivi sayilanlar sunlardir: Jeller, macunlar, losyonlar, sivi karisimlari ve kati maddeler, ayni sekilde aerosoller, dis macunlari, saç jöleleri, içecekler, çorbalar, suruplar, parfümler, tras köpükleri gibileri ve diger benzer içerikte olan basinçli kaplarin içerikleri.
5. Plastik posetlerle ilgili nelere dikkat edilmelidir?
Önceden tanimlanmis olan standart bir plastik poset yoktur. Fakat uygun 1 L plastik posetin kesinlikle seffaf ve tamamlayici bir kapaginin (örnegin koparilabilen, bastirilabilen, kistirilan veya serit çekmeli kapaklar) olmasi gerekmektedir.
Plastik posetlerin uçak yolculari için hazir bulundurulmasi hava limanlarinin sorumlulugunda degildir, bu yüzden bunlarin daha önceden organize edilmesi önerilmektedir. En basit ve en ucuz olanak ise Zipp kapakli buzdolabi posetleridir, bu posetler bir çok büyük marketlerde satisa sunulmaktadir.
6. ilaçlar veya bebek mamalari için istisnalar var mi?
Evet. El bagajindaki sivilari için olan kisitlamalar disindakiler, seyahat esnasindan kullanilan sivilardir ve bunlar ya tibbi veya özel diabetis amaçlari için kullanilanlardir, beraberinde seyahat eden bebekler ve küçük çocuklar için olan bebek mamasi, sütü veya meyve sulari da bunlara dahildir. Uçak yolcularinin
bunlari kontrol yerlerinde diger el bagajlarindan ayri olmak üzere göstermeleri gerekmektedir ve gereksinim halinde bunlarin önemini (örnegin reçete, öneminin açiklamasi, inanilirlik, v.b.b.) ispatlamak zorundadirlar.
7. Duty Free Shoplardan veya uçakta yapilan alisverisler için hangi düzenlemeler geçerlidir?
Uçus gününde bir AB-hava limanindaki uçak bileti kontrolünden sonra bir dükkandan veya bir AB-uçak sirketinin bir uçagindan alinan ürünler, uçak yolcusu tarafindan emniyet kontrolüne beraberinde götürülebilir, eger bunlar seffaf ve satis yeri tarafindan kapatilmis bir poset içerisinde bulunuyorsa.
Posetin üzerinde disindan okunabilir bir faturasi olmalidir, bu faturanin üzerinde satis tarihi ve yeri yazmalidir.
8. Aktarmali yolculuklarda nelere dikkat edilmelidir?
Eger ilgili uçusta bir aktarma söz konusu ise, bu bu aktarmadaki ilk uçus ve buna bagli olan uçus AB içerisindeki hava limanindan yapilacaksa, o zaman 7. maddedeki talimata uyulmasi kaydi ile, sivilar aktarmali uçusta da beraberinde götürülebilirler. Fakat erger ilk uçusun asil memleketi üçüncü ülkeden ise, yani o AB düzenlemesine dahil degilse ve böylelikle yeterli emniyet kontrolünü garanti
edemiyorsa, o taktirde oradan alinan sivilarin aktarmali uçusa beraberinde götürülmesi söz konusu degildir.
9. Yeni AB kararnamesi yüzünden hava limanlarinda daha fazla bekleme sürelerinin olmasi mümkün müdür?
Yeni AB-kararnamesi el bagaji için daha yogun ve dogru bir kontrol gerektirdiginden dolayi, su ana kadar olan emniyet kontrollerinin bekleme süresinin uzayacagi beklenebilir. Fakat tabiki bu kontrollere istirak eden emniyet güçleri bu bekleme süresini olabildigince kisa tutmaya çalisacaklardir. Bu yüzden
bunun için kesinlikle adi geçen düzenlemelere uyulmasi gerekmektedir ve bu sekilde de tüm seyahat edenler için olaysiz bir gidisat elde edilebilir.
10. Hava limaninda dikkat edilmesi gereken baska emniyet talimatlari var midir?
Su ana kadar el bagaji hakkinda adi geçen yeni düzenlemelere ek olarak, uçak yolculari hava limanindaki emniyet kontrolünde mantolarini, ceketlerini, spor ceket veya erkek ceketlerini çikartmak ve örnegin not defteri gibi büyük elektronik aletlerini ceplerinden çikartmak zorundadirlar.
Bunun disinda 6 Mayis 2007 tarih itibariyle, el bagajlari maksimum 56 cm x 45 cm x 25 cm üzerinde sinirli kalacaktir. Müzik aletleri için olan istisna kurallar ise ayni kalacaktir.
Su ana kadar el bagajinda ve yüklenmis bagajda yasak olan nesnelere dair tanidigimiz saptamalar geçerli kalacaktir. Ucak sirketlerinin bu yasal kosullar üzerinde etkisi yoktur ve uçak yolcularindan, bu
sartlari daha seyahat planlarinda dikkat almalarini ve el bagajlarini sadece acil olanlarla sinirli birakmalarini rica ediyorlar.

Kaynak : Condor

Keine Kommentare: