Donnerstag, 19. April 2018

Uçak yolculuklarında engelsiz engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcular için geçerli olan operasyonel uygulamalar (Tekerlekli Sandalye - Refakatçi - Bagaj)




 Engelsiz Engelli Veya Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Havayolu Yolcuları İle İlgili Uygulama Talimatı:

-        Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin özel ihtiyaçlarına uygun şekilde ve ek ücret, rapor/belge vs. talep edilmeksizin sağlanması gerekmektedir.
-        Refakatçi ihtiyacı olmadığını belirten yolcular için, kabin içi refakatçi temin ve talep edilemez.
-        Engelli veya hareket kabiliyet kısıtlılığı bulunması sebebiyle uçağa binişi reddedilen kişi ile varsa refakatçisine para iadesi veya güzergah değişikliği önerisi sunulmalıdır.
-        Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin yardım talebini uçağın kalkış saatinden; en az 48 saat öncesinden ilgili hava taşıma işletmesine bildirmiş olması koşuluyla yardımlar ve gerekli düzenlemeler sağlanır.
-        Gidiş ve dönüş seferinin aynı anda biletlenmesi halinde, dönüş seferi için ayrıca talep aranmaz. Yardım hakkı refakatçileri ve rehber köpekleri de kapsamaktadır.
-        Her bir engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan kişi başına elektrikli sandalye dahil olmak üzere en fazla 2 adet ekipmanın taşınmasına izin verilmelidir.

Tekerlekli sandalye hizmetinden üç farklı hizmet kategorisinde yararlanılabilir;
-        WCHR (Ramp Wheelchair) : Uçağın merdivenlerine kadar verilen tekerlekli sandalye hizmetidir. Uzun mesafe yürümekte güçlük yaşamakla beraber merdiven/basamak inip çıkamayan yolcular için verilmektedir.
-        WCHS (Step Wheelchair) : Merdiven/basamak inip çıkamayan yolcular için uçağın kapısına kadar verilen tekerlekli sandalye hizmetidir.
-        WCHC (Cabin Wheelchair) : Uçağın içine kadar verilen tekerlekli sandalye hizmetidir. Hareket kabiliyeti hiç bulunmayan yolcuların, uçağın kapısına kadar getirildikten sonra uçağın içerisinde de dar tekerlekli sandalye vasıtasıyla koltuğuna yerleştirilmesi şeklinde gerçekleştirilir.
-        EL BAGAJI                        :  Ağırlığına göre ya tekerlekli sandalyede yolcu tarafından ya da yer hizmet personeli tarafından taşınır.

Keine Kommentare: